Belangrijkste Marketing uitdagingen B2B bedrijven

29 juni 2023

De uitdagingen

Een van de grootste uitdagingen voor de marketingafdeling bij B2B-bedrijven is het effectief bereiken en betrekken van de doelgroep. Dit omvat het identificeren van de juiste besluitvormers en beïnvloeders binnen de potentiële klantorganisaties, het begrijpen van hun specifieke behoeften en uitdagingen, en het ontwikkelen van relevante en overtuigende boodschappen en content om hen te bereiken.

Andere belangrijke uitdagingen voor B2B-marketingafdelingen zijn onder meer:

 • Lange verkoopcycli: B2B-verkopen kunnen complex en tijdrovend zijn, met lange verkoopcycli en betrokkenheid van meerdere besluitnemers. Het is een uitdaging om de aandacht en interesse van potentiële klanten gedurende het hele proces vast te houden en hen te overtuigen van de waarde van je product of dienst.
 • Contentmarketing: Het creëren van waardevolle en relevante content die aansluit bij de behoeften van B2B-kopers kan een uitdaging zijn. Het vereist diepgaand inzicht in de doelgroep en de mogelijkheid om complexe informatie op een begrijpelijke en overtuigende manier over te brengen.
 • Leadgeneratie en kwalificatie: Het identificeren van kwalitatieve leads en het genereren van voldoende leadvolume is een voortdurende uitdaging. Het vereist effectieve leadgeneratiestrategieën, het gebruik van de juiste kanalen en tactieken, en het implementeren van leadkwalificatieprocessen om ervoor te zorgen dat de verkoop alleen betrokken raakt bij gekwalificeerde leads.
 • Data-driven marketing: Het verzamelen, analyseren en gebruiken van data om marketingbeslissingen te onderbouwen en te optimaliseren is essentieel, maar het kan ook een uitdaging zijn. Het vereist de juiste tools en vaardigheden om de gegevens effectief te interpreteren en inzichten te verkrijgen die kunnen leiden tot verbeterde marketingresultaten.
 • Samenwerking met sales: Het realiseren van een goede samenwerking en afstemming tussen de marketing- en salesafdelingen is van cruciaal belang. Het vereist een gedeelde strategie, duidelijke communicatie en het delen van doelen en resultaatmetingen om de inspanningen van beide teams effectief op elkaar af te stemmen.
74% van de B2B-kopers waardeert content die op hun specifieke behoeften is afgestemd.

Uitdaging 1: Effectief bereiken en betrekken van de doelgroep

Een van de grootste uitdagingen voor B2B-marketingafdelingen is het effectief bereiken en betrekken van de doelgroep. Met een groeiend aantal concurrerende bedrijven op de B2B-markt is het een voortdurende strijd om op te vallen en te differentiëren. Statistieken van Eurostat tonen aan dat het aantal B2B-bedrijven in Europa in de afgelopen twee jaar met 12% is gestegen, wat de concurrentie verder heeft verhevigd.

Bovendien worden B2B-kopers overweldigd door een overvloed aan informatie. Dagelijks ontvangen ze gemiddeld meer dan 100 zakelijke e-mails en worden ze blootgesteld aan talloze advertenties en content. Het Demand Gen Report meldt dat maar liefst 72% van de B2B-kopers zich daadwerkelijk overweldigd voelt door de enorme hoeveelheid informatie die op hen afkomt.

Om de betrokkenheid van de doelgroep te vergroten, is gepersonaliseerde content van cruciaal belang. Volgens onderzoek van Instapage waardeert 74% van de B2B-kopers content die op hun specifieke behoeften is afgestemd. Het ontwikkelen van gerichte boodschappen en content die inspeelt op de unieke uitdagingen en behoeften van de doelgroep is daarom essentieel om hun aandacht te trekken en vast te houden.

Concrete stappen om deze uitdaging te overwinnen:

 1. Ontwikkel gedetailleerde buyer persona's om inzicht te krijgen in de behoeften, pijnpunten en interesses van de doelgroep.
 2. Implementeer Account-Based Marketing (ABM) om gerichte campagnes te ontwikkelen die zich richten op individuele accounts en besluitvormers.
 3. Gebruik marketingautomation om gerichte en gepersonaliseerde berichten te verzenden op basis van het gedrag en de interesses van de leads.
 4. Zorg voor nauwe samenwerking tussen marketing en sales om doelen en strategieën te delen en af te stemmen.

Uitdaging 2: Lange verkoopcycli

B2B-verkopen kunnen complex en tijdrovend zijn, met lange verkoopcycli en betrokkenheid van meerdere besluitnemers. Dit resulteert in een uitdagende situatie waarin marketeers de aandacht en interesse van potentiële klanten gedurende het hele proces moeten vasthouden. Onderzoek van Harvard Business Review toont aan dat B2B-aankoopgroepen gemiddeld uit 6-10 mensen bestaan, wat het besluitvormingsproces vertraagt.

Het vergt geduld en doorzettingsvermogen om door de verschillende stadia van het aankooptraject te navigeren. Bovendien nemen B2B-kopers de tijd om informatie te verzamelen, oplossingen te vergelijken en de juiste keuze te maken. Demand Gen Report rapporteert dat B2B-kopers gemiddeld 3-5 contentstukken raadplegen voordat ze met een verkoopvertegenwoordiger willen praten. Dit onderstreept het belang van marketing die relevante en waardevolle content levert om leads te ondersteunen bij hun besluitvorming.

Concrete stappen om deze uitdaging te overwinnen:

 1. Ontwikkel content die is afgestemd op verschillende fasen van het aankooptraject om potentiële klanten te ondersteunen en begeleiden bij hun besluitvorming.
 2. Implementeer een leadnurturing-strategie om potentiële klanten regelmatig te betrekken met relevante content en hen te begeleiden door het verkooptraject.
 3. Maak gebruik van marketingautomation om leadnurturing te automatiseren en leads op het juiste moment relevante informatie te sturen.
 4. Werk samen met sales om inzicht te krijgen in het aankoopproces en zorg voor een naadloze overgang tussen marketing en sales om de betrokkenheid van leads te behouden.
Volgens onderzoek verspillen 50% van de B2B-leads tijd van salesprofessionals doordat ze niet goed zijn gekwalificeerd.

Uitdaging 3: Contentmarketing

Het creëren van waardevolle en relevante content die aansluit bij de behoeften van B2B-kopers kan een uitdaging zijn. Een belangrijke reden is het begrijpen van de doelgroep. Onderzoek van het Content Marketing Institute onthult dat 61% van de B2B-marketeers moeite heeft om hun publiek te begrijpen.

De B2B-producten en -diensten kunnen complex zijn, en het overbrengen van technische details en waardeproposities op een begrijpelijke manier is vaak lastig. Het betrekken van de doelgroep vereist daarom het gebruik van boeiende en overtuigende content die complexe informatie op een toegankelijke manier presenteert.

Concrete stappen om deze uitdaging te overwinnen:

 1. Voer uitgebreid klantonderzoek en data-analyse uit om diepgaand inzicht te krijgen in de behoeften, pijnpunten en interesses van de doelgroep.
 2. Maak gebruik van storytelling om complexe informatie op een boeiende en begrijpelijke manier te presenteren en een emotionele band op te bouwen met de doelgroep.
 3. Gebruik visuele content, zoals infographics en video's, om complexe informatie visueel aantrekkelijk en gemakkelijk te begrijpen te maken.
 4. Zorg voor continue optimalisatie van content door het analyseren van prestatiegegevens en feedback van de doelgroep.

Uitdaging 4: Leadgeneratie en kwalificatie

Het identificeren van kwalitatieve leads en het genereren van voldoende leadvolume is een voortdurende uitdaging voor B2B-marketingafdelinge. Het vinden van de juiste prospects die echt geïnteresseerd zijn in het product of de dienst van het bedrijf kan tijdrovend en kostbaar zijn.

Daarnaast is het kwalificeren van leads essentieel om ervoor te zorgen dat de verkoop alleen betrokken raakt bij gekwalificeerde leads. Volgens onderzoek van Gleanster Research verspillen 50% van de B2B-leads tijd van salesprofessionals doordat ze niet goed zijn gekwalificeerd.

Concrete stappen om deze uitdaging te overwinnen:

 1. Ontwikkel een effectieve leadgeneratiestrategie met behulp van de juiste kanalen en tactieken om relevante leads aan te trekken.
 2. Implementeer leadnurturing om leads regelmatig te betrekken met relevante informatie en hen te begeleiden bij hun aankoopbeslissing.
 3. Maak gebruik van marketingautomation om leadnurturing te automatiseren en leads op het juiste moment relevante informatie te sturen.
 4. Werk samen met sales om duidelijke definities van gekwalificeerde leads vast te stellen en implementeer een leadkwalificatieproces om leads efficiënt te beoordelen.
60% van de marketeers heeft moeite om hun klantreis op basis van de beschikbare data te begrijpen.

Uitdaging 5: Data-driven marketing

Data-driven marketing is essentieel om strategische beslissingen te nemen en marketingresultaten te optimaliseren. Echter, het effectief verzamelen, analyseren en interpreteren van data kan een uitdaging zijn voor B2B-marketeers.

Het kan moeilijk zijn om de juiste tools en vaardigheden te hebben om data effectief te verzamelen en te analyseren. Een onderzoek van eMarketer toont aan dat 37% van de marketeers aangeeft dat ze niet beschikken over de juiste tools om data te verzamelen en te analyseren.

Daarnaast kan het interpreteren van data en het verkrijgen van zinvolle inzichten een uitdaging zijn. Forrester Research meldt dat 60% van de marketeers moeite heeft om hun klantreis op basis van de beschikbare data te begrijpen.

Concrete stappen om deze uitdaging te overwinnen:

 1. Investeer in de juiste tools en technologieën voor dataverzameling en -analyse, zoals een Customer Relationship Management (CRM)-systeem.
 2. Stel meetbare doelstellingen vast en gebruik data om de prestaties te meten en te optimaliseren.
 3. Voer A/B-testen uit om de impact van marketingactiviteiten te beoordelen en te optimaliseren.
 4. Presenteer data op een visueel aantrekkelijke en begrijpelijke manier om inzichten te delen met belanghebbenden binnen de organisatie.

Uitdaging 6: Samenwerking met sales

Een goede samenwerking en afstemming tussen marketing en sales is van cruciaal belang voor het behalen van gezamenlijke doelstellingen in B2B-bedrijven. Het kan echter een uitdaging zijn om een naadloze samenwerking te realiseren tussen deze twee teams.

Een belangrijke reden is dat marketing en sales vaak verschillende doelstellingen hebben en met verschillende maatstaven voor succes werken. HubSpot meldt dat 22% van de marketeers en verkopers de afstand tussen beide teams als een belangrijke uitdaging ziet.

Daarnaast kan er een gebrek aan duidelijke communicatie en gedeelde strategie zijn. Als marketing en sales niet op één lijn zitten wat betreft doelstellingen en doelgroepen, kan dit leiden tot verwarring en inefficiënte inspanningen.

Concrete stappen om deze uitdaging te overwinnen:

 1. Stel een gedeelde strategie en gedeelde doelen vast tussen marketing en sales door regelmatige meetings en communicatie tussen de twee teams.
 2. Implementeer een service level agreement (SLA) tussen marketing en sales om de verwachtingen en verantwoordelijkheden van beide teams vast te leggen.
 3. Deel data en inzichten tussen marketing en sales om een effectieve samenwerking te bevorderen.
 4. Houd regelmatige meetings en brainstormsessies tussen marketing en sales om nieuwe ideeën en strategieën te ontwikkelen.

Conclusie

In de dynamische B2B-markt staan marketeers voor een reeks uitdagende hindernissen die het succes van hun inspanningen kunnen beïnvloeden. Het effectief bereiken en betrekken van de doelgroep, lange verkoopcycli, contentmarketing, leadgeneratie en kwalificatie, data-driven marketing en samenwerking met sales zijn cruciale aspecten waar B2B-marketeers mee worden geconfronteerd.

Echter, door gebruik te maken van gegevens en inzichten, kunnen marketeers deze uitdagingen overwinnen en effectieve strategieën ontwikkelen. Het begrijpen van de behoeften van de doelgroep en het creëren van waardevolle content zijn de bouwstenen om op te vallen in een competitieve markt. Het implementeren van een datagedreven aanpak stelt marketeers in staat om gefundeerde beslissingen te nemen en marketinginspanningen te optimaliseren voor betere resultaten.

Het genereren van kwalitatieve leads en het samenwerken met sales zijn essentieel om de verkoopcyclus te verkorten en de omzet te verhogen. Door de juiste tactieken en technologieën te gebruiken, kunnen marketeers leads efficiënt kwalificeren en converteren.

In deze veeleisende B2B-omgeving is een sterke samenwerking tussen marketing en sales onontbeerlijk. Door hun krachten te bundelen en doelen te delen, kunnen beide teams naadloos samenwerken om de klantreis te optimaliseren en groei te bevorderen.

Kortom, met een data-driven aanpak en de juiste strategieën kunnen B2B-marketeers de uitdagingen overwinnen en succesvol hun doelgroep bereiken, betrekken en converteren. Door voortdurend te blijven innoveren en zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden, kunnen bedrijven hun concurrentiepositie versterken en gedijen in de dynamische en bloeiende B2B-omgeving.

Marketing Automation voor B2B bedrijven

Voor B2B bedrijven biedt marketing automation specifieke voordelen die hen kunnen helpen bij het bereiken van hun doelen. Hier zijn enkele belangrijke voordelen...

Lees verder