Google Mijn Bedrijf: Wat betekent ‘Direct Edit’ en wat betekent het voor bedrijven?

Samenvatting in 30 seconden
  • Google Mijn Bedrijf Direct Edit: update jouw bedrijfsprofiel op Google Maps & Search
  • Direct Edit maakt het mogelijk om direct wijzigingen door te voeren
  • Niet meer de GMB app of website openen maar gelijk aanpassingen doorvoeren
  • De Direct Edit functie is voornamelijk interessant voor het beheer van 1 tot 3 bedrijfsprofielen
  • Anders werkt het het best om op bedrijfsnaam van het GMB bedrijfsprofiel te zoeken
  • De nieuwe prestatiepagina is klant-centraal ingericht en geef mogelijkheden tot YoY vergelijkingen

Wat betekent Google My Business ‘Direct Edit’, en wat betekent het voor bedrijven?

In 2017 lanceerde Google My Business (GMB) de mogelijkheid om binnen de zoekresultatenpagina jouw bedrijfsinformatie up te daten, berichten te posten, foto’s te uploaden, het aantal impressies in te zien en meer. De blogpost die Google publiceerde destijds: ‘Manage your business listing without leaving Google Search.’

Nu, in 2020, hebben ze de dit geüpgraded in een blog getiteld: Update your Business Profile on Google Maps and Search‘. De grootste verandering is hoe Google het GMB-paneel (rechts naast de zoekresultaten) tegenwoordig noemt. Anno 2020 hebben we het niet meer over een bedrijfsvermelding, maar over een bedrijfsprofiel. In dit artikel gaan we verder in op wat deze verandering precies inhoudt

Wat is het doel van GMB Direct Edit?

Het doel is om tegemoet te komen aan de verwachtingen van de bedrijven die gebruik maken van GMB. Door de ‘Direct Edit’ worden de GMB beheerders niet meer geforceerd tot het gebruiken van de Google My Business app of de website van GMB maar kunnen zij direct informatie aanpassen en inzien vanuit de zoekresultatenpagina. Dit, omdat dit dé plek is waar bedrijven bezig willen zijn met hun bedrijfsprofiel.

Het product wat Google aanbiedt is dus het bedrijfsprofiel en om deze aan te kunnen passen binnen de zoekresultatenpagina en niet GMB web of de GMB app. Dit is voortgekomen uit de feedback van bedrijven die gebruikmaken van Google My Business. Doordat 90% van de Google accounts slechts 1 tot 3 GMB profielen heeft is het aanpassen van het bedrijfsprofiel een stuk eenvoudiger binnen de zoekresultaten.

Intern noemt Google dit de ‘New Merchant Xperience’ (NMX), en ja, ze hebben gekozen voor de ‘X’ gekozen omdat ze dat cooler vinden dan de ‘E’. In 2017 noemde men het gewoon je bedrijfsdetails bewerken, tegenwoordig heet het dus ‘direct editing’ of ‘inline editing’.

Wij denken dat dit veel meer is dan alleen het veranderen van de aanpasbeleving, en gedurende dit artikel zullen wij dit verder toelichten.

Wij noemen het de ‘Transparante Winkeliers Ervaring’ (TWE), omdat wij het gevoel hebben dat TWE de intentie, het onderzoek en het gedrag samenvat van deze nieuwe Google Search en GMB functies. “Waarom?”, zal je je misschien afvragen. We moeten namelijk gaan nadenken over welke richting Google met deze NMX opgaat en onderzoeken welke nieuwe functies dit met zich mee kan brengen.

Volgens een woordvoerder van Google, zullen deze nieuwe functies er als volgt uitzien:

  • Een nieuwe ‘Prestatie Pagina’ die ervoor zorgt dat bedrijven direct de interactie van klanten kunnen zien met betrekking tot Google Search of Google Maps.
  • Een eenvoudiger menu op Google Search en Google Maps met drie secties: ‘Bewerk je profiel’, ‘Promoot je bedrijf’ & ‘Connect met klanten’. (De eerste twee opties zijn te zien in onderstaande afbeelding)
  • ‘Q&A’ is beschikbaar in het hoofdmenu om bedrijven direct toegang te geven tot vragen van klanten over hun bedrijf. Ook geeft het bedrijven de mogelijkheid om veel gestelde vragen te posten.
  • Twee nieuwe manieren om eenvoudig toegang te krijgen tot je bedrijfsprofiel op het zoeknetwerk: Ten eerste, door te zoeken op je bedrijfsnaam, en ten tweede, door te zoeken op ‘mijn bedrijf’. In Google Maps is er een nieuwe functie in het accountmenu genaamd ‘Jouw bedrijfsprofiel’, wat je direct naar je bedrijfsprofiel leidt.
GMB Direct Edit Profile
GMB Direct Edit Promote

De update, en aankomende updates, is vooral bedoeld voor de 90% waar we het eerder over hebben gehad. Wanneer je zoekt op ‘Mijn Bedrijf’, krijg je maximaal 3 bedrijfsprofielen tegelijkertijd te zien. Dit is dus ruim voldoende voor deze 90%. Voor een bureau zoals wij, geldt dat wij ook 3 bedrijfsprofielen tegelijkertijd te zien krijgen. Wij hebben echter een knop met ‘Alle Bedrijven’ die ons leidt naar GMB web zodat wij daar de overige bedrijfsprofielen kunnen bewerken.

GMB Direct Edit

Waarom maar drie bedrijfsprofielen op het zoeknetwerk?

De vuistregel is dat wanneer een account meer dan drie bedrijfsprofielen heeft, het nog steeds het meest voor de hand ligt om gebruik te maken van GMB web. Deze functie is voornamelijk geoptimaliseerd voor mensen met maar één of een paar bedrijfsprofielen. Dit, omdat 90% van de GMB account maar een paar bedrijfsprofielen hebben. Google gelooft dat accounts met meer dan drie bedrijfsprofielen, zoals marketingbureaus, eerder werken met en gebruikmaken van bulk acties. Wij voorspellen dat Google ons tegemoet zal komen door de mogelijkheden van deze bulk acties te verbeteren en uitbreiden op GMB web.

Ondertussen is er wel een mogelijkheid voor accounts met meer dan drie bedrijfsprofielen om gebruik te maken van de ‘Direct edit’ functie. Dit door het invoeren van een specifiek bedrijf/vestiging, zoals eerder besproken.

Hoe zal de ‘Direct Edit’ ervaring marketingbureaus beïnvloeden?

Als marketingbureau, is het een van onze taken om de bedrijfsprofielen van onze klanten te managen en onderhouden. Dit is nu al enige tijd een onderdeel van ons vak. Deze update is vooral bedoelt voor mensen die maar één bedrijfsprofiel beheren. Deze mensen willen vaak snel, kleine aanpassingen maken in de vereiste bedrijfsinformatie.

Als marketingbureau, ben je met veel meer bezig dan alleen het bijwerken van deze bedrijfsinformatie. Je helpt bij het schrijven van content, het analyseren van resultaten, het nastreven van bedrijfsstrategieën en veel meer. Dit is niet een manier van Google om “weer” tussen het marketingbureau en de klant te komen.

De nieuwe GMB ervaring zal dus niets veranderen voor marketingbureaus. De ervaring verandert, maar de benodigde expertise voor succes blijft.

De ‘Prestatiepagina’

De nieuwe ‘prestatiepagina’ is klant-centraal ingericht op het gebied van inzichten en prestatie data. Google heeft historisch gezien een achtergrond in het publiceren/adverteren, dus GMB focust zich op impressies en views. Echter, bedrijven willen weten hoe succesvol het bedrijfsprofiel is in het helpen van klanten in het vinden waar zij naar opzoek zijn.

GMB Direct Edit Prestatiepagina

Deze data kan men vinden onder ‘Vertoningen deze maand’ op het zoeknetwerk of van promotie video’s. Wat mooi is aan de prestatiepagina, in vergelijking tot de inzichten pagina, is dat deze inzichten zijn berekend over een tijdsspan van 28 dagen en de rapportages op week-, maand- en kwartaalbasis, terwijl de prestatiepagina (hierboven afgebeeld) berekend wordt op de eerste dag van de maand voor de maand ervoor en dat er de optie is om een aangepaste tijdsspanne in te stellen, tot wel 6 maanden. Plus de mogelijkheid om op dezelfde manier te kunnen vergelijken met het jaar ervoor.

Dit is erg handig voor bedrijven die seizoensgebonden fluctuaties ondervinden. Als je slechts één maand selecteert kun je inzicht krijgen in dagelijkse gegevens, en, natuurlijk, kun je inzicht krijgen in hoe jouw bedrijf in dezelfde maand het jaar ervoor presteerde.

Wat er toegevoegd mag worden aan de prestatiepagina?

Het is niet moeilijk om te bedenken dat de prestatierapportages uiteindelijk in de vorm van e-mail en/of mobiele notificaties verkrijgbaar zullen zijn.

Momenteel focust de data zich op klantinteractie door middel van calls en berichten. Wij zien dit in de toekomst uitgebreid worden naar quotes, reviews, boekingen en waarschijnlijk verschillende soorten interacties zoals sales.

Wat ook interessant zou zijn om te zien in de toekomst is of zoekopdrachten worden meegenomen op de prestatiepagina. Het zou alleen maar logisch zijn dat zoekopdrachten later ook terug te vinden zijn in deze Direct edit ervaring.

Als laatste, hopen wij dat we in de toekomst het verschil kunnen zien hoeveel mensen onze bedrijven hebben gevonden via het zoeknetwerk of Google Maps, en of dit gedaan is via desktop of mobiel. Dit is iets waar al jaren vraag naar is dus het zal interessant zijn om te zien of Google besluit dit eindelijk te gaan implementeren.

Hulp nodig bij het inregelen van jouw GMB bedrijfsprofiel?

Neem gerust contact op